Η Bea Johnson στην Ελλάδα!

Αν έχετε ακούσει για σκουπίδια χρόνων που χωράνε σε βαζάκια, ήρθε η ώρα να μάθετε από ποιον ξεκίνησε αυτή η φιλοσοφία.

Η Bea Johnson κατάγεται από τη Γαλλία, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει με την οικογένειά της στην Αμερική. Η ιδέα του zero waste προέκυψε όταν μετακόμισαν σε μία περιοχή πιο κοντά στο κέντρο της πόλης ώστε να μπορούν να περπατάνε ή να κάνουν ποδήλατο μέχρι τη δουλειά ή το σχολείο των παιδιών. Σύντομα συνειδητοποίησαν ότι ένα μικρό διαμέρισμα και πολύ λίγα πράγματα ήταν αρκετά για να ζήσουν άνετα. Ένα βήμα “οικειοθελώς” προς την απλότητα οδήγησε σε έναν πιο φιλικό τρόπο ζωής προς το περιβάλλον.

Η Bea με τον σύζυγό της Scott και τους γιους τους, Max και Leo

 

Έχει γράψει το βιβλίο Zero Waste Home από το οποίο ξεκίνησε ένα παγκόσμιο κίνημα, εμπνέοντας χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο να ζήσουν απλά και να λάβουν θέση εναντίον περιττών των απορριμμάτων. Σε αυτό, προτείνει μια απλή κατευθυντήρια γραμμή, τα γνωστά “5R: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, and Rot” (και μόνο με αυτή τη σειρά!). Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες και είναι το νούμερο #1 στην κατηγορία διαχείρισης απορριμμάτων του Amazon.

“Όταν ξεκινάει κάποιος μία zero waste καθημερινότητα θα πρότεινα την εφαρμογή της μεθοδολογίας μου των 5R. Θα ενθάρρυνα, πρώτα απ’ όλα, να σκεφτείτε δύο φορές πριν πείτε ναι σε δωρεάν πράγματα. Εάν κάποιος σας δώσει ένα φυλλάδιο, μια επαγγελματική κάρτα ή μια πλαστική σακούλα, σκεφτείτε δύο φορές γι’ αυτό, για τη ζήτηση που δημιουργείτε και τα σκουπίδια που θα φέρετε στο σπίτι σας. Απλά μαθαίνετε να λέτε όχι”

“Θα ενθάρρυνα τους ανθρώπους να εξετάσουν τα υπάρχοντα που έχουν στο σπίτι και να αναρωτηθούν αν τα έχουν πραγματική ανάγκη. Μπορείτε να τα δώσετε και να τα εντάξετε ξανά στην αγορά ενισχύοντας το εμπόριο second hand, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για το μέλλον των μηδενικών αποβλήτων. Είναι ένας τρόπος για να μοιράζεστε πόρους με άλλους.”

Καλεσμένη από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης βρέθηκε στην Αθήνα. Η ομιλία της επικεντρώθηκε στον τρόπο ζωής που έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια και στον ποιοτικό χρόνο που απολαμβάνει με την οικογένειά της αφού επικεντρώνονται στην απόκτηση εμπειριών και όχι αγαθών.

Οι συμβουλές που βρήκα χρήσιμες είναι οι εξής:

-Όταν ζητάς να σου βάλουν αυτό που αγοράζεις σε δικό σου επαναχρησιμοποιούμενο τάπερ/ποτηράκι, να είσαι άνετος και να το ζητάς με θάρρος!

-Διαφήμισε στους γνωστούς σου τα καταστήματα που είναι δεκτικά σε επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη ή υιοθετούν οικολογική συμπεριφορά

-Ενημερώσου σωστά για τα δικαιώματά σου ως καταναλωτής και για τους κανόνες περί υγιεινής για τα τρόφιμα

-Τα δώρα μπορεί να μην είναι πάντα υλικά

-Δε μπορείς να είσαι σίγουρος ότι κάποιος θα ακολουθήσει το παράδειγμά σου, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να του δώσεις τα “εργαλεία”΄να το κάνει

 

“Ένας zero waste τρόπος ζωής είναι γεμάτος πλεονεκτήματα πέρα από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη. Όταν τον υιοθετήσετε, ανακαλύπτετε μια απλούστερη αλλά πλουσιότερη ζωή. Είναι μια ζωή πλούσια από εμπειρίες και όχι από πράγματα. Αντί να ξοδεύετε τα χρήματά σας σε πράγματα που πρόκειται να πετάξετε, μπορείτε να τα ξοδέψετε κάνοντας δραστηριότητες που δημιουργούν δεσμούς με την οικογένεια.”

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.