The Bee Camp

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, μιλήσαμε με την ομάδα “The Bee Camp”, τον πρώτο οργανισμό στην Ελλάδα που ασχολείται με την προστασία των μελισσών, των άλλων επικονιαστών και της βιοποικιλότητας. ​

Το The Bee Camp αποτελείται από μια διεπιστημονική ομάδα έξι γυναικών. Συγκεκριμένα, project manager του The Bee Camp είναι η Αγγελίνα Κανελλοπούλου (περιβαλλοντική επιστήμονας). Η Ανθή Φουντά (ηθοποιός-σκηνοθέτις), η Νατάσα Σπινθουράκη (νηπιαγωγός) και η Νεφέλη Παπαγεωργίου (ανθρωπολόγος) αναλαμβάνουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση των βιωματικών εργαστηρίων για παιδιά και ενήλικες. Η πολύτιμη γεωπόνος της ομάδας είναι η Ευαγγελία Καγιαλή και υπεύθυνη επικοινωνίας η Ιωάννα Ντάλη.

Πώς ξεκίνησε το The Bee Camp;

Το The Bee Camp ξεκίνησε το 2017 όταν μια πρώιμη ιδέα της Αγγελίνας επελέγη από το πρόγραμμα START create cultural change με την προοπτική να λάβει τα απαραίτητα εργαλεία για να αναπτύξει αυτήν την ιδέα σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία, που συνδιοργανωνόταν από το Goethe Institut Θεσσαλονίκης και το ίδρυμα Μποδοσάκη με την υποστήριξη του Robert Bosch Stiftung, η Αγγελίνα έλαβε τεχνογνωσία και κάπως έτσι άρχισε ο πρώτος σχεδιασμός ενός περιβαλλοντικού οργανισμού που θα επικοινωνούσε στους κατοίκους της πόλης τη σημασία των μελισσών μέσα από βιωματικά εργαστήρια βασισμένα σε διαφορετικές μορφές τέχνης. Μια μια, καθεμία από διαφορετική διαδρομή, άρχισαν να εισέρχονται και οι υπόλοιπες συνεργάτιδες και πια την άνοιξη του 2018, έχοντας λάβει μια πολύτιμη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα START, υλοποιήθηκαν στο πάρκο Τρίτση, στο χώρο που φροντίζει η Οργάνωση Γη, τα πρώτα 6 εργαστήρια του The Bee Camp.

“Το όραμά μας είναι ένας κόσμος που ο άνθρωπος ζει σε αρμονία με τη βιοποικιλότητα”

 

Μία πληροφορία για τις μέλισσες που σας κάνει εντύπωση;

Αυτή η ερώτηση είναι δύσκολη. Οι μέλισσες είναι ένας υπεροργανισμός, θεωρούνται οι πιο σημαντικός οργανισμός πάνω στη γη. Η οργάνωση της κοινωνίας τους, ο κώδικας επικοινωνίας τους, η σχέση τους με την παραγωγή τροφής και τόσα άλλα στοιχεία που μπορούν πραγματικά να μαγέψουν μικρούς και μεγάλους.

Αν έπρεπε να διαλέξουμε μια πληροφορία αυτήν θα ήταν το γεγονός ότι οι μέλισσες, μέσα από τη διαδικασία της επικονίασης, είναι υπεύθυνες για το ⅓ της παγκόσμιας παραγωγής τροφής. Και δεν είναι μονάχα αυτό το φοβερό ποσοστό που κάνει τη δράση τους συγκλονιστική, αλλά και το γεγονός ότι η καρποφορία προκύπτει χωρίς οι ίδιες οι μέλισσες να στοχεύουν σε αυτήν, τουλάχιστον απ’ όσο μπορούμε να γνωρίζουμε! Αναζητώντας οι ίδιες τροφή, καταλήγουν να μας προσφέρουν το 75% των καλλιεργήσιμων καρπών.

Τί μπορούν να διδάξουν ένα παιδί;

Οι μέλισσες αποτελούν ένα φανταστικό και ποικίλο αντικείμενο μελέτης. Τόσο λόγω των ιδιαίτερων γνωρισμάτων του πληθυσμού τους, της τόσο ισχυρής σύνδεσης της ζωής μας με αυτές, αλλά και λόγω των συσχετισμών που μπορεί κανείς να κάνει με την ανθρώπινη κοινωνία. Έτσι μέσα από το εργαστήριά μας, πέραν της σημασίας των μελισσών για τον πλανήτη φωτίζουμε ακόμα μεταξύ άλλων το ταξίδι της τροφής μέχρι το πιάτο μας, τη σημασία κάθε μέλους της ομάδας και της συνεργασίας, το σεβασμό προς τη διαφορετικότητα, τη σχέση του σώματος και της ποιότητας της τροφής. Στόχος μας είναι στη διάρκεια των εργαστηρίων μας τα παιδιά να μάθουν για τις μέλισσες, αλλά και να μάθουν και να αισθανθούν γύρω από τον εαυτό τους και τους άλλους.

Τι περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα για παιδιά στο The bee camp; Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;

Καθένα από τα προγράμματα του The Bee Camp θέλει να εξοικειώσει μικρούς και μεγάλους με τη σημασία των μελισσών και των άλλων επικονιαστών για τον πλανήτη, να ευαισθητοποιήσει γύρω από τις προκλήσεις που ο πληθυσμός τους αντιμετωπίζει σήμερα και να κινητοποιήσει προς την ανάληψη δράσης για την προστασία τους.

Κάθε εργαστήριο καταπιάνεται με μια διαφορετική πτυχή της ζωής των μελισσών, την οποία προσεγγίζουμε μέσα από μια μορφή τέχνης. Θεατρικό παιχνίδι, κατασκευές, κίνηση, εικαστικά είναι κάποιες από τις μεθόδους μέσα από τις οποίες συστήνουμε τα παιδιά στον κόσμο των μελισσών. Πιστεύουμε στη βιωματική μάθηση, έτσι θέλουμε να προκαλούμε όλες τις αισθήσεις των συμμετεχόντων, καθώς και το συναίσθημα, τη φαντασία και τη μνήμη. Γι’αυτό τον λόγο σχεδιάζουμε εργαστήρια που μεταφέρουν τη γνώση μέσα από το παιχνίδι. Τα εργαστήριά μας απευθύνονται σε κάθε ηλικία, παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, έφηβοι αλλά και ενήλικες με την απαραίτητη πάντα προσαρμογή ως προς τη μέθοδο υλοποίησης αλλά και τους διδακτικούς στόχους.

Μοιραστείτε μία ιστορία ή ένα σχόλιο των παιδιών που έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα και αξίζει να ακουστεί!

Ένα παιδί μας ρώτησε κάποτε κατά τη διάρκεια ενός εργαστηρίου: “Ποιος κρέμασε τα λεμόνια στο δέντρο;” Με αφορμή αυτήν την ερώτηση, σχεδιάσαμε το ομώνυμο εργαστήριο για να εξοικειώσουμε τα παιδιά της πόλης με το ταξίδι της τροφής.

Εκτός από τα παιδιά, τι μπορεί να κάνει ένας ενήλικας στο The Bee Camp;

Στο The Bee Camp πιστεύουμε ότι η ελπίδα για το μέλλον βρίσκεται στην εκπαίδευση, τόσο της νέας γενιάς, όσο και των ενηλίκων. Έτσι, πέρα από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια, ένας άλλος σημαντικός τομέας του οργανισμού είναι οι δράσεις ευαισθητοποίησης και οι δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος. Προτείνουμε την ενδυνάμωση και την κινητοποίηση της κοινότητας με στόχο τη συμμετοχή της σε καθημερινές περιβαλλοντικές πρακτικές. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες προσκαλούμε τους κατοίκους μιας γειτονιάς κάθε φορά σε δράσεις ευαισθητοποίησης. Σε αυτές μιλάμε για τις μέλισσες, τη σημασία τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και μοιραζόμαστε τρόπους για την προστασία τους. Ένας από αυτούς είναι να φτιάξουμε και να πετάξουμε, σποροβόμβες, δηλαδή μπαλάκια από πηλό, χώμα και μελισσοκομικούς σπόρους, που μπορούν να αυξήσουν τα αγριολούλουδα της πόλης. Άλλες φορές οργανώνουμε συναντήσεις για την κατασκευή beespots, δηλαδή καταφυγίων που παρέχουν τροφή και κατάλυμα στις αστικές μέλισσες. Τέλος, προσφέρουμε εντομολογικούς περιπάτους σε πάρκα της Αθήνας, για να γνωριστούμε με τους μικροσκοπικούς κατοίκους της πόλης. Συνολικά, θέλουμε να εμπνεύσουμε στους κατοίκους της πόλης μια καινούρια οπτική πάνω στη σχέση τους με τη βιοποικιλότητα, να κατανοήσουν τη σύνδεση ανάμεσα στους οργανισμούς, το ταξίδι της τροφής, και την επίδραση που κάθε τους πράξη έχει στο οικοσύστημα.

 

Πού μπορούμε να σας βρούμε;

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τη μέχρι τώρα δράση μας, αλλά και για τα μελλοντικά μας σχέδια στη σελίδα μας The Bee Camp, καθώς και στις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram.

Ποια είναι τα πλάνα σας για το μέλλον;

Σήμερα εγκαινιάζουμε την καμπάνια μας για το έτος 2021-2022 με τίτλο “Έχεις ένα χρόνο να σώσεις τις μέλισσες”. Κάθε μήνα θα προτείνουμε κι έναν διαφορετικό τρόπο για το πώς μπορεί κάποιος με απλές καθημερινές πράξεις να βοηθήσει τις μέλισσες. Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή 23/5 θα βρισκόμαστε μαζί με την APIVITA στην Ακαδημία Πλάτωνος υλοποιώντας εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά γύρω από τις μέλισσες. Στις 22/5 σας προσκαλούμε στο διαδικτυακό εργαστήριο “Ποιος κρέμασε τα λεμόνια στο δέντρο;”, που συνδιοργανώνουμε με την Οργάνωση Γη. Τέλος, προετοιμαζόμαστε για τον πρώτο κύκλο των βιωματικών εργαστηρίων γύρω από τις διαδικασίες παραγωγής και κατανάλωσης της τροφής που σχεδιάσαμε για το πρόγραμμα Foodwave της Actionaid, το οποίο θα τρέξει τον Ιούνιο στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος  και απευθύνεται σε νέους από 15 έως 35 ετών.

Δηλώνοντας κανείς τα στοιχεία επικοινωνίας του στο newsletter μας, θα μπορεί να λαμβάνει άμεσα ενημερώσεις για κάθε μελλοντική μας δράση. Ελπίζουμε με το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας, να έχουμε την ευκαιρία για πολλές περιβαλλοντικές δράσεις μες στην πόλη!

 

Save the bees?

 

*Το φωτογραφικό υλικό ανήκει στην ομάδα The Bee Camp.

Leave a Reply

Your email address will not be published.