Food waste: Τι είναι και πώς περιορίζεται;

Για τον ακριβή ορισμό του υπάρχουν διαφωνίες. Food waste (απορρίμματα τροφίμων), με απλά λόγια, είναι το φαγητό (μαγειρεμένο ή όχι) που πετιέται χωρίς να έχει καταναλωθεί. Οι λόγοι είναι πολλοί και αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους.

Γιατί είναι σημαντικό θέμα;

Γιατί είναι σαν να σου πέφτουν χρήματα από το πορτοφόλι. Ή ακόμα χειρότερα, να πετάς  εσύ ο ίδιος χρήματα στα σκουπίδια. Ουσιαστικά, είναι ακριβώς αυτό. Μόνο που μαζί τους πετιέται και ενέργεια.

Η ενέργεια που κρύβουν τα τρόφιμα είναι δύσκολα αντιληπτή. Στον καταναλωτή φτάνει μόνο το τελικό προϊόν. Αυτό μπορεί να είναι κάποιο τρόφιμο μόνο του, όπως ένα φρούτο, ή να είναι συσκευασμένο, πράγμα που σημαίνει ότι κρύβει ακόμα περισσότερη ενέργεια στο βιογραφικό του!

Πώς καταλήγει το φαγητό στους κάδους;

Αρχικά, γιατί αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες. Πολύ μεγαλύτερες από αυτές που χρειαζόμαστε. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί ψωνίζουμε χωρίς λίστα ή γιατί ψωνίζουμε όταν πεινάμε. Έτσι, το φαγητό που απομένει είτε δεν ξέρουμε να το διαχειριστούμε φτιάχνοντας κάτι άλλο είτε χαλάει. Και στις δύο περιπτώσεις πετιέται. Επίσης, παραγγέλνουμε φαγητό απέξω αντί να μαγειρέψουμε τα υλικά που διαθέτουμε. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι απορρίπτεται το 7% του φαγητού takeaway.

Σημαντικό θέμα ακόμα, είναι τα “άσχημα” φρούτα και λαχανικά. Απορρίπτονται αυτά που έχουν διαφορετικό σχήμα από το συνηθισμένο.

 

Φυσικά, εκτός από τα οικιακά απορρίμματα τροφής, ένα τεράστιο κομμάτι του food waste οφείλεται σε μεγάλα καταστήματα που πετάνε αποφάγια  ή κοντά στη λήξη τρόφιμα.

Untitled-2.png

Ξέρω ότι τα στατιστικά πολλές φορές φαίνονται μία απλή θεωρία. Συχνά, όμως, μας βάζουν σε σκέψη και βοηθούν στο να αντιλαμβανόμαστε κάποια μεγέθη. Γι’ αυτό, δείτε ότι…

 

-Από το φαγητό που παράγεται, σε παγκόσμια κλίμακα, το 1/3 καταλήγει σε απορρίμματα

-Το 40% των οικιακών απορριμμάτων είναι φαγητό

-Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική σπαταλούν ετησίως 95 έως 115 κιλά τροφίμων, σε αντίθεση με την Αφρική που σπαταλά μόλις 6 έως 11 κιλά τροφίμων ετησίως (Gustavsson et al. 2011)

-Aν κάνετε μπάνιο για 5 λεπτά, θα ξοδέψετε τόσο νερό όσο χρειάζεται η παραγωγή μισού κιλού ντομάτας.

food-waste.png

Νερό που απαιτείται για την παραγωγή τροφίμων, μετρημένο σε λεπτά ενός ντους!

-Τα κριτήρια είναι και εμφανισιακά. Στην Ευρώπη, το 30% των φρούτων και λαχανικών δεν φτάνουν ποτέ στα καταστήματα επειδή δεν ανταποκρίνονται στα αυστηρά εμφανισιακά κριτήρια των σούπερ μάρκετ

-Οι λόγοι για τους οποίους αυξάνονται τα οικιακά απορρίμματα τροφής είναι κυρίως ψυχολογικοί. Οι μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, ακόμα και αν δεν καταναλωθούν, οπτικά και μόνο, δημιουργούν σιγουριά στον καταναλωτή *

Ψυχολογικό κομμάτι

Το πιο δύσκολο σημείο σε όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι να αποδεχτεί ο καθένας μας ότι είναι κομμάτι του προβλήματος. Η πλειοψηφία θεωρεί ότι αποτελεί την εξαίρεση. Αυτό οδηγεί στο να χρησιμοποιούμε λανθασμένες πρακτικές για να το περιορίσουμε, γιατί υποτιμάμε τον ρόλο και τη συμμετοχή μας στο θέμα και υπερεκτιμάμε την προσπάθεια να το περιορίσουμε. Σε έρευνα του 2015, εντοπίστηκε ότι το 73% των Αμερικάνων πιστεύει ότι ξοδεύει λιγότερο φαγητό από όσο ο μέσος Αμερικάνος. Aν δε σας βγάζει νόημα η πρόταση, ξαναδείτε τα bold!

Ποια είναι η λύση;

Η συντάκτρια θα έλεγε “αγόρασε όσο χρειάζεσαι”. Το φοιτητικό μου ψυγείο είχε πάντα τα απαραίτητα μόνο. Δηλαδή, πολλές φορές είχε μόνο νερό… Υπήρχε, όμως, πρώτον η πολυτέλεια του χρόνου και δεύτερον supermarket σε απόσταση πέντε λεπτών (κι ένα δέκα λεπτών για να έχω επιλογές) για να αγοράσω ό,τι χρειαστώ χωρίς παραπανίσιες ποσότητες.

Επομένως, αν και αυτή είναι η ιδανικότερη λύση, κατανοούμε ότι πρακτικά δεν είναι τόσο εύκολη, γιατί πολλοί δεν έχουν τον χρόνο για πήγαινε-έλα κάθε φορά που τελειώνει κάτι. Δημιουργούνται έτσι αποφάγια ή τρόφιμα που είναι κοντά στη λήξη.

Για όλα αυτά υπάρχουν πολλοί τρόποι έξυπνης διαχείρισης. Θα σας δώσω τρεις:

1. Διαφορά “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από” και “ημερομηνία λήξης”

Η σήμανση “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από” αφορά περισσότερο στην ποιότητα παρά στην ασφάλεια του τροφίμου. Μετά από αυτή την ημερομηνία δε σημαίνει ότι το τρόφιμο είναι ακατάλληλο αλλά ότι θα σταματήσει να είναι φρέσκο και ίσως αρχίσει να χάνει τη γεύση του σταδιακά.  Αφήνεται στην κρίση μας αν θα το καταναλώσουμε ή όχι.

Αντιθέτως, μετά την ημερομηνία λήξης τα τρόφιμα είναι επικίνδυνα και δεν πρέπει να  τα καταναλώσουμε, ακόμη και αν φαίνονται κανονικά, ή μυρίζουν καλά.

Το να γνωρίζουμε τη διαφορά τους μας βοηθάει να μην πετάμε τρόφιμα που τελικά βρίσκονται μέσα στο χρονικό περιθώριο κατανάλωσής τους.

2. Γίνε storage pro

Ανάλογα με τον τρόπο που αποθηκεύουμε τα τρόφιμα, μπορούμε να επεκτείνουμε το διάστημα που διατηρούνται φρέσκα. Εδώ θα βρείτε έξυπνες λύσεις.

Α! Και αν κάπου χρειάζεται μεμβράνη, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε πάνινα σακουλάκια ή μεμβράνες από κερί. Όχι πλαστικό, εντάξει;

3. Ενεργοποιήσου

Υπάρχουν πολύ δημιουργικές ομάδες που ασχολούνται με το food waste στην Αθήνα στις οποίες μπορείς να συμβάλλεις.

Μία καλή λύση είναι αυτή που προτείνει η ομάδα Μπορούμε. Εξασφαλίζουν ποσότητες φαγητού που θα κατέληγαν στα σκουπίδια και τις διανέμουν σε ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη.  Όπως και οι Re-Direct που προτείνουν την αναδιανομή των καλής ποιότητας προϊόντων που καταλήγουν στα σκουπίδια. Check them!

xxx

 

*Αν σας άγχωσα με τα στατιστικά, θέλω να σας πω ότι είναι πολύ της μόδας οι chef να δημιουργούν συνταγές από αποφάγια και να τα αξιοποιούν ανάλογα. Αν δεν ξεαγχωθήκατε ακόμα, δείτε  αυτό που ήταν η καλύτερη ανακάλυψη στην έρευνά μου για αυτό το άρθρο.

 

 

Φωτογραφία: jameslyndsay.com

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.