Faux furs: Πόσο οικολογικές είναι οι οικολογικές γούνες;

Η γούνα είναι μία από τις παλαιότερες γνωστές μορφές ρούχων. Έχει φορεθεί από άνδρες και γυναίκες για διάφορους λόγους σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Εκτός από προστασία από το κρύο, οι γούνες από τον 11ο αιώνα άρχισαν να είναι δείγμα πλούτου και υψηλής κοινωνικής τάξης. canadian wtf GIF by unimpressionismΤο 1300, μάλιστα, θεσπίστηκαν νόμοι που αντιστοιχούσαν τύπους γούνας σε κάθε κοινωνική τάξη.  Η αυξανόμενη ζήτηση οδήγησε στην εκτροφή ζώων αποκλειστικά για γούνες, ήδη από τη  δεκαετία του 1870. Τα γούνινα παλτά που φορούσαν οι άντρες τη βικτωριανή περίοδο ήταν επενδεδυμένα με γούνα στο εσωτερικό και κατασκευασμένα από άλλα υλικά στο εξωτερικό. Τα γούνινα παλτά των γυναικών ήταν γενικά επενδεδυμένα με γούνα στο κολάρο, στους καρπούς και στα πόδια.

Τη δημοτικότητα της γούνας αύξησε κατά πολύ η συχνή της εμφάνιση σε ταινίες της εποχής. Επιβλητικές και θορυβώδεις, οι γούνες που φοριούνται από τους αγαπημένους μας κινηματογραφικούς χαρακτήρες έχουν την τάση να λένε περισσότερα γι’ αυτούς από οποιοδήποτε άλλο ένδυμα στην οθόνη. Από την Cruella de Vil, έως τη Margot Tenembaum και την Penny Lane, σε όλες τις δεκαετίες, θα συναντήσουμε τουλάχιστον έναν χαρακτήρα αποκλειστικά συνδυασμένο εμφανισιακά με γούνινο παλτό.

Όταν μιλάμε για γούνα, ζητήματα ηθικής και βιωσιμότητας θα εμφανιστούν πολύ σύντομα! Με μεγάλους οίκους να ανακοινώνουν την καθιέρωση οικολογικής γούνας, όπως Stella McCartney και Michael Kors, γρήγορα γεννιέται το ερώτημα: είναι η ψεύτικη γούνα καλύτερη από την πραγματική; Κι αν ναι, καλύτερη ως προς τι;

Τι είναι οικολογική γούνα;

Η πραγματική γούνα σύντομα άρχισε να εμφανίζει μειονεκτήματα. Αρκετά δαπανηρή, σε μικρά αποθέματα και αποτέλεσμα εκμετάλλευσης και κακοποίησης ζώων. Έτσι, γρήγορα εμφάνιση έκανε η “οικολογική” γούνα. Η ψεύτικη γούνα είναι ένας τύπος υφάσματος που σχεδιάστηκε ως προσομοίωση της πραγματικής γούνας των ζώων. Εμφανίστηκε στο τέλος της δεκαετίας του ’20 ενώ με την πρόοδο της τεχνολογίας η υφή και η ποιότητά της βελτιώνεται. Είναι κατασκευασμένες από συνθετικές ίνες όπως ακρυλικό, μοντακρυλικό ή/και πολυεστέρα. Οι ίνες αυτές κατασκευάζονται από χημικές ουσίες που προέρχονται από άνθρακα, αέρα, νερό, πετρέλαιο και ασβεστόλιθο. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμες επειδή μπορούν εύκολα να βαφούν με ζωικά χρώματα και να επιβραδύνουν τη φθορά του υφάσματος. Αν σας μπερδεύουν οι πολλές ονομασίες (νάιλον/πολυεστέρας/πολυαμίδη/μοντακρυλικό/ακρυλικές ίνες) δε μιλάμε για τίποτα άλλο παρά για το πιο διαδεδομένο υλικό στον σύγχρονο πολιτισμό: το πλαστικό.

Και κάπου εδώ, το θέμα γίνεται πιο περίπλοκο.

Βιωσιμότητα ή ηθική;

Ο Mark Oaten,  Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γούνας, αναφέρει ότι “πώς είναι δυνατόν ένα ένα χημικό προϊόν να είναι πιο βιώσιμο από ένα φυσικό προϊόν”. Σε μερικές περιπτώσεις το πλαστικό που χρησιμοποιείται για τις faux γούνες είναι ανακυκλωμένο, αλλά παραμένει πλαστικό. Δισεκατομμύρια μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού επομένως, θα καταλήξουν είτε στο έδαφος είτε στον ωκεανό. Σημειώνεται ότι τα συνθετικά γούνινα παλτά και οι πλαστικές τους ίνες ενισχύουν τα απόβλητα από τον ήδη εξαιρετικά ρυπογόνο τομέα της κλωστοϋφαντουργίας. Η πραγματική γούνα, ως φυσικό προϊόν, εν τέλει θα βιοαποικοδομηθεί.

Από την άλλη πλευρά, οι οικολογικές γούνες δεν είναι αποτέλεσμα εκμετάλλευσης ζώων. Ο Joshua Katcher, σχεδιαστής και συγγραφές του βιβλίου Fashion Animals, αναφέρει ότι “η ιδέα ότι η γούνα είναι κατά κάποιο τρόπο φυσική επειδή προέρχεται από ένα ζώο είναι μια πολύ επιφανειακή και ρηχή επιχειρηματολογία. Η φύση σχεδίασε το δέρμα για να αποσυντεθεί. Όταν ένα ζώο πεθάνει, το δέρμα και τα μαλλιά που συνδέονται με αυτό αποικοδομούνται και επιστρέφουν στη γη ως πρώτη ύλη. Έτσι, όταν σκεφτείτε τι πρέπει να κάνουν σε αυτό το κομμάτι του δέρματος για να μην καταστρέφεται ενώ το φοράτε, είναι ένας κατάλογος χημικών πολλά από τα οποία είναι πετροχημικά”. Προφανώς όμως, ούτε η βιομηχανία οικολογικής γούνας είναι αθώα.

Ο Katcher συμβουλεύει να μην αναζητάμε τα λάθη των δύο πλευρών, αλλά να επικεντρωθούμε στην καλύτερη λύση για το μέλλον. Ίσως να μην υπάρχει απάντηση ως προς το ποιο κλωστοϋφαντουργικό προϊόν είναι σωστό ή λάθος, καλύτερο ή χειρότερο. “Εκτός κι αν αναρωτηθείτε ποιο προκαλεί μεγαλύτερη βλάβη; Και νομίζω ότι αυτό θα έχει να κάνει με τις ιδέες του ατόμου για τη θανάτωση των ζώων καθώς και για το πόσο από κάθε υλικό που πωλείται”, αναφέρει.

 

Βρίσκετε ακόμα σωστό τον όρο “οικολογική γούνα”;

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *