Eco friendly Χριστούγεννα: 10 τρόποι να το καταφέρεις φέτος!

Τα απορρίμματα είναι ένα σημαντικό κομμάτι που απαιτεί σωστή διαχείριση και κυρίως γνώση. Τα Χριστούγεννα είναι περίοδος με βεβαρυμένο οικολογικό αποτύπωμα. Την εορταστική αυτή περίοδο υπολογίζεται ότι αυξάνουμε κατά 230.000 τόνους τα απορρίμματα τροφών, κατά 227 μίλια τις συσκευασίες ενώ αυξάνεται κατά 5,3 εκατομμύρια η αγορά τεχνητών δέντρων. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει να χαιρόμαστε τις μικρές (συνήθως περιττές) συνήθειες των Χριστουγέννων, γιατί πάντα υπάρχουν εναλλακτικές. Ας το κρατήσουμε απλό φέτος, με τους παρακάτω τρόπους!

Διακόσμηση

Γίνεται κάθε χρόνο όλο και πιο νωρίς και Χριστούγεννα χωρίς διακόσμηση…δεν είναι Χριστούγεννα! Μπορούμε σίγουρα όμως, να αποφύγουμε τις υπερβολές (που τελικά δεν έχουν και ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα) και να αντικαταστήσουμε πολλά τεχνητά και συχνά πλαστικά αντικείμενα, με φυσικά.

1.Φυσικά υλικά

Συνδυάζοντας φυσικά υλικά και καθημερινά αντικείμενα, δε χρειάζεται πολύς κόπος. Κουκουνάρια, κομμάτια ξύλου, αληθινά εποχικά φυτά, κεριά και αποξηραμένα φρούτα αρκούν για να κάνουν γιορτινή την ατμόσφαιρα. Ό,τι είναι φυσικό κομποστοποιείται.

2.Ηλιακά ή LED φωτάκια

Τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια είναι γιορτινά και πολύ χαριτωμένα, καταναλώνουν όμως μεγάλα ποσά ενέργειας. Μία σειρά μόνο, χρειάζεται 50 watt για να φωτίζει για 10 ώρες. Ποιος βάζει μόνο μία σειρά; Και ποιος τα αφήνει μόνο 10 ώρες (και όχι 1 μήνα);

Η πιο βιώσιμη λύση είναι καθόλου φωτάκια. Μία λάτρης τους όμως δε θα συμβούλευε ποτέ κάτι τέτοιο (ειδικά όταν τα στολίζει όλο τον χρόνο)! Η λύση, όταν πρόκειται για διακόσμηση εξωτερικού χώρου, είναι τα ηλιακά φωτάκια. Ναι, υπάρχουν! Ενώ αν πρόκειται για εσωτερική διακόσμηση, η καλύτερη επιλογή είναι τα LED. Συγκεκριμένα, τα LED φωτάκια για 10 ώρες καταναλώνουν 15 watt , δηλαδή 75% λιγότερη ενέργεια από τα κοινά φωτάκια.

3. Δέντρο: Φυσικό ή τεχνητό;

Κάθε χρόνο αγοράζονται 6 με 8 εκατομμύρια πραγματικά χριστουγεννιάτικα δέντρα και 5,3 εκατομμύρια τεχνητά.

“Στον Ταξιάρχη, το 90% των κατοίκων ασχολείται με την καλλιέργεια των ελάτων σε ειδικές φυτείες υπό την επίβλεψη των αρμόδιων υπηρεσιών. “

Τα φυσικά δέντρα που είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα, προέρχονται από την περιοχή Ταξιάρχης στη Χαλκιδική. Μεγαλώνουν σύμφωνα με τις συνήθεις πρακτικές καλλιέργειας της περιοχής. Τα έλατα μεταφέρονται σε όλη την Ελλάδα με οχήματα που καταναλώνουν πετρέλαιο κίνησης. Μετά την εορταστική περίοδο, συλλέγονται μαζί με τα υπόλοιπα στερεά απόβλητα και αποικοδομούνται. Τα τεχνητά δέντρα κατασκευάζονται στην Κίνα και μεταφέρονται στην Ελλάδα με πλοία μέχρι το λιμάνι του Πειραιά, όπου ξεκινάει και η διανομή τους σε άλλες περιοχές. Αντέχουν περίπου 10 χρόνια και είναι κατασκευασμένα από μέταλλο και πλαστικό (πολυμερές PVC).

Σύμφωνα με τη WWF, αποτελέσματα αναλύσεων δείχνουν ότι τα φυσικά έλατα είναι περιβαλλοντικά προτιμητέα ενώ προκαλούν τις μισές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως προς την κατανάλωση φυσικών πόρων, σε σχέση με το τεχνητό. Το φυσικό έλατο είναι 2 φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και 3 φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις για το φυσικό οικοσύστημα.

Μία καλή λύση, είναι η αγορά φυσικού δέντρου σε γλάστρα ώστε μετά τις γιορτές να φυτευτεί!

Χριστουγεννιάτικες κάρτες

Το έθιμο της αποστολής χριστουγεννιάτικων καρτών ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1843 από τον Sir Henry Cole, ανώτερο δημόσιο υπάλληλο και τον John Horsley, καλλιτέχνη. Σχεδίασαν την πρώτη κάρτα και την πούλησαν για 1 σελίνι (1/20 αγγλικής λίρας) την κάθε μία. Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες έγιναν πολύ πιο δημοφιλείς και παράγονται σε μεγάλους αριθμούς ήδη από το 1860. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο παραπάνω από 200.000 δέντρα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για χριστουγεννιάτικες κάρτες, ενώ σύμφωνα με μετρήσεις από εταιρείες ανακύκλωσης, κάθε Ιανουάριο, και μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο, αντιστοιχούν 38 χριστουγεννιάτικες κάρτες για κάθε σπίτι (38 κάρτες επί 27,2 εκατομμύρια νοικοκυριά= >1 δισεκατομμύριο χριστουγεννιάτικες κάρτες!). Τι μπορούμε να κάνουμε;

4.Κάρτες DIY/Ηλεκτρονικές κάρτες

Πέρα του ότι υπάρχουν οι κάρτες μέσω mail ή τα γνωστά χριστουγεννιάτικα βίντεο που τις αντικαθιστούν, μια καλή εναλλακτική είναι το να χρησιμοποιηθούν υλικά που υπάρχουν ήδη στο σπίτι.  Το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό ενώ είναι μία αγαπημένη διαδικασία για τους μικρότερους της παρέας!

Φαγητό

Πόσες φορές έχει τύχει να τρώτε το φαγητό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μία, δύο, τρεις (!) ημέρες αργότερα; Αν και στην πραγματικότητα, αυτό είναι καλό, γιατί δεν πετιέται ό,τι περίσσεψε, το πιο πιθανό ότι τελικά θα περισσέψει ακόμα κάτι παραπάνω για τα σκουπίδια!

5.Τι υπάρχει ήδη στα ντουλάπια;

Για να αποφύγουμε σκουπίδια από ληγμένα τρόφιμα, καλό θα ήταν να τσεκάρουμε πάντα το stock του σπιτιού. Αυτό είναι βοηθητικό, όχι μόνο για τα Χριστούγεννα, αλλά για κάθε φορά που χρειάζονται ψώνια. 

6. Λίστα

Η λίστα με τα υλικά που θα χρειαστούμε για κάποια συνταγή εξοικονομεί χρόνο και σίγουρα έτσι αποφεύγουμε την αγορά περιττών ή παραπάνω υλικών. Και άλλωστε, τι καλύτερο από την αίσθηση του τσεκ;

7. Zero waste αγορές

Αφού έχουμε ήδη μάθει ότι ο καφές σε δικό μας ποτήρι, δεν είναι δα και τίποτα δύσκολο (το χουμε μάθει, έτσι;), γιατί όχι και γλυκά σε δικά μας σκεύη; Τα κουτιά για μελομακάρονα και κουραμπιέδες σίγουρα είναι πολλά. Επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη κατά την αγορά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο όταν τα αγοράζουμε για εμάς, όσο και όταν τα κάνουμε δώρα, χαρίζοντας και το σκεύος!

https://www.instagram.com/p/BrC3TZnlmYD/

Δώρα

8. Λιγότερο αμπαλάζ

Να μία περιττή μεν ευχάριστη δε, γιορτινή διαδικασία! Αν μπορούμε να το αποφύγουμε…καλώς! Αν όχι, είναι προτιμότερη η λύση του χαρτιού ή και ακόμα υφάσματος. Με λίγη φαντασία, ακόμα και το αμπαλάζ του δώρου μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί!

9.Eco friendly δώρα

Το χριστουγεννιάτικο δώρο σε φίλους σας φέτος, μπορεί να είναι η αφορμή για να υιοθετήσουν πιο “πράσινες” συνήθειες. Μία πάνινη τσάντα, ένα ποτήρι για καφέ ή ένα ανοξείδωτο καλαμάκι. Επαναχρησιμοποιούμενη lunch bag από Living Green , χειροποίητα σαπούνια χωρίς συσκευασία από Ένα κάρο ή τσάντα διχτάκι από Sapontina, είναι λίγες από τις πολλές eco friendly λύσεις για δώρα.

Τα soirée (όπως λένε και στο χωριό)

10. Όχι στα μίας χρήσης

Φροντίζουμε να αποφύγουμε όλα τα προϊόντα μίας χρήσης σε πάρτυ που είτε διοργανώνουμε εμείς είτε είμαστε καλεσμένοι. Όχι και τόσο δύσκολος κανόνας, καθώς στο σπίτι όλα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Ποτήρια, κουτάλια, πάνινες χαρτοπετσέτες (τι πιο cult;).

Και μην ξεχνάτε, ο κάνονας είναι απλός….

 

Keep it simple🎅

xxx

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *