Η ώρα της Γης-2019

Από το 2008 και κάθε χρόνο “γιορτάζεται” η ώρα της Γης κλείνοντας τα φώτα για μία ώρα. Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα και ποια τα αποτελέσματά της;

Πώς ξεκίνησε η “Ώρα της Γης”;

Andy Ridley

Το 2004 η WWF της Αυστραλίας ήρθε σε επικοινωνία με τη διαφημιστική εταιρεία Leo Burnett Sydney  για να συζητήσουν τρόπους που θα ευαισθητοποιούσαν τους Αυστραλούς σε θέματα κλιματικής αλλαγής.  Η ιδέα ενός μεγάλης κλίμακας “switch off” αναπτύχθηκε το 2006 και ανήκει στον συνιδρυτή της, Andy Ridley, που δημιούργησε μία εταιρική σχέση μεταξύ των WWF-Australia, Leo Burnett και Fairfax Media για την αντιμετώπιση του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής. Έτσι, τον Μάρτιο του 2007 πραγματοποιήθηκε στο Σίδνεϊ η ώρα της Γης στις 7.30 ενώ τον Οκτώβριο έκανε το ίδιο και το Σαν Φρανσίσκο ονομάζοντας την κίνηση αυτή “Lights Out”.

“Γνωρίζαμε από έρευνες ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πολύ μεγάλη για να αντιμετωπιστεί και αυτό τους έκανε απαθείς. Με απλά λόγια, δεν αισθάνονται ότι ένα άτομο θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Ο στόχος μας ήταν να επικεντρωθούμε σε μια δράση που θα ήταν περιεκτική, αισιόδοξη και απλή.”

Τι συμβολίζει το logo;

Το βασικό λογότυπο αντιπροσωπεύει τα 60 λεπτά της Ώρας της Γης που είναι η αφορμή για να εστιάσουμε στις επιπτώσεις που έχουμε στον πλανήτη μας και αναλαμβάνουμε θετική δράση για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Το 2011 στο λογότυπο προστέθηκε το “60 +”που αντιπροσωπεύει τη δέσμευση των ανθρώπων να συμβάλουν θετικά στην προστασία του πλανήτη και μετά τη μία ώρα του “εορτασμού” της.

Ποια είναι τα αποτελέσματα;

Η ώρα της Γης δεν πραγματοποιείται σε καμία περίπτωση με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι συμβολική ώρα με στόχο την ευαισθητοποίηση. Είναι μια πρωτοβουλία που ενθαρρύνει άτομα, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να αναλογιστούν το οικολογικό αποτύπωμα τους και να συμμετάσχουν σε διάλογο και ανταλλαγή πόρων που προσφέρει πραγματικές λύσεις στις περιβαλλοντικές μας προκλήσεις. Γι’ αυτό δεν πραγματοποιούνται συνήθως μετρήσεις. Ωστόσο, μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Energy Research and Social Science κατέγραψε 274 μετρήσεις των παρατηρούμενων μεταβολών στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που προκλήθηκαν από την ώρα της Γης σε 10 χώρες, συνολικής διάρκειας 6 ετών και διαπίστωσε ότι τα γεγονότα μείωσαν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά μέσο όρο 4%. Η μελέτη επεσήμανε την πολιτική πρόκληση της μετατροπής της βραχυπρόθεσμης εξοικονόμησης ενέργειας της Ώρας της Γης σε πιο μακροπρόθεσμες δράσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαρκών αλλαγών στη συμπεριφορά και στις επενδύσεις.

Τι περισσότερο μπορώ να κάνω από το να κλείσω τα φώτα;

Το να κλείσουμε τα φώτα για μία ώρα είναι μία συμβολική πράξη που στοχεύει στην ευρύτερη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Ωστόσο, για τη συγκεκριμένη ημέρα υπάρχουν πολλά περισσότερα να γίνουν και ο οδηγός εδώ σας δίνει πολλές ιδέες!

Leave a Reply

Your email address will not be published.