Γιατί καταργούμε τα πλαστικά καλαμάκια;

Πριν από μερικές ημέρες εταιρείες ανακοίνωσαν ότι δεσμεύονται να καταργήσουν σταδιακά τα πλαστικά καλαμάκια και τους αναδευτήρες ποτών.

Για κάθε προοδευτική/πράσινη κίνηση όμως, είναι καλό να γνωρίζουμε το γιατί. Αλλιώς θα έχουμε πάντα δηλώσεις από καταναλωτές, όπως οι εξής υπέροχες:

“Άμα φτάσουμε να καταργούμε τα πλαστικά καλαμάκια και τις πλαστικές σακούλες, δε θα μείνει τίποτα πια” ή “Πώς θα πίνουμε τον καφέ; Με το χέρι;”

straw drinking GIF by All Get Out

Ναι, όντως ειπώθηκαν. Αλλά να σας πω κάτι; Είναι απόλυτα δικαιολογημένες όταν δεν υπάρχει η ανάλογη ενημέρωση σχετικά με το θέμα. Μην αγχώνεστε. Εδώ θα βρείτε τους λόγους για να το παίζετε έξυπνοι όταν σας ρωτάνε την άποψή σας επί του θέματος.

1.Χρησιμοποιείται ελάχιστα λεπτά

Παραμένει όμως στο περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια. Κάπου διάβασα ότι αν ο Βαν Γκογκ ζωγραφίζοντας έπινε φραπέ με καλαμάκι, το καλαμάκι του θα υπήρχε ακόμα!

Διασπώνται μετά από πάρα πολλά χρόνια (πάνω από 200), όπως όλα τα υλικά από πλαστικό. Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται καθημερινά 500 εκατομμύρια καλαμάκια, δηλαδή 1,6 καλαμάκια ανά άτομο, αναλογικά με τον πληθυσμό.

2. Δεν ανακυκλώνονται

Κι όμως! Αυτό είναι κάτι που ανακάλυψα σχετικά πρόσφατα. Τα περισσότερα πλαστικά καλαμάκια είναι πολύ ελαφριά για να τα μεταφερθούν μέσω του διαλογέα ανακύκλωσης. Έτσι, αναμειγνύονται με άλλα υλικά και είτε “χαλάνε” τα ανακυκλώσιμα φορτία είτε καταλήγουν ως απορρίμματα. Υπάρχουν ειδικά κέντρα ανακύκλωσης για καλαμάκια, υπό προϋποθέσεις και όχι στην Ελλάδα.

3. Κατασκευάζονται από βλαβερά υλικά

Είναι κατασκευασμένα από μία χημική ουσία, κοινή για τα πλαστικά, την BPA. Πλαστικά που περιέχουν BPA παρουσιάζουν εξαιρετική ανθεκτικότητα στη θερμότητα είναι άκαμπτα, ελαφριά και διάφανα. Η ουσία ενοχοποιείται για διαταραχές στο ενδοκρινολογικό σύστημα και για νευρολογικές παθήσεις. Λόγω φθοράς, το πλαστικό θα αρχίσει να διασπάται σε μικρότερα κομμάτια που είναι εύκολο να καταναλωθούν από οργανισμούς, όπως ψάρια, επομένως και από τον άνθρωπο.

4. Ρύπανση και μόλυνση σε ένα

Ανήκουν στο τοπ 4 των δημοφιλέστερων απορριμμάτων στις ακτές και στην εντεκάδα για τα δημοφιλέστερα απορρίμματα στον ωκεανό, για το 2017. Εκτός από τη ρύπανση που δημιουργούν, είναι εστίες μικροβίων για τους λουόμενους και αφορμή τραυματισμού για πολλά θαλάσσια ζώα.

0302Straws2.jpg

Αναζητήστε το σχετικό βίντεο με τη θαλάσσια χελώνα ή αποφύγετε το καλαμάκι στον επόμενο καφέ σας!

Τι εναλλακτικές υπάρχουν;

Οι Σουμέριοι ήταν από τους πρώτους λαούς που χρησιμοποιούσαν καλαμάκια φτιαγμένα από χρυσό ή χόρτο σίκαλης. Όχι, δε χρειάζεται να ψάξεις χόρτο σίκαλης. Έχεις αυτές τις εναλλακτικές:

1.Δεν το χρειάζεσαι

Μπορεί να ζητήσεις ευγενικά (πάντα έχουμε τρόπους) να μη σου φέρουν καλαμάκι ή αν στο φέρουν και είναι συσκευασμένο να ενημερώσεις ότι δε θα το χρειαστείς (ευχαριστείς παρόλα αυτά). Τις περισσότερες φορές δεν το χρειάζεσαι καν. Σε πολλά εστιατόρια στην Αμερική, ακόμα και το νερό σερβίρεται με καλαμάκι.

house of cards GIF

2. Ανοξείδωτα καλαμάκια

Για την κατασκευή τους δε χρησιμοποιούνται βλαβερές ουσίες, όπως το BPA. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα υλικά καθαρίζονται πολύ εύκολα. Συνήθως συνοδεύονται από ειδικό βουρτσάκι.

Τοποθετώντας το σε μία θήκη, μετά την πάνινη τσάντα, είναι εύκολο να βρίσκεται και αυτό στα πράγματά σας.

3. Καλαμάκια από bamboo

Ακριβώς όπως τα πάντα! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις καλαμάκι από bamboo. Θα το βρεις εδώ.

82e20c0b8fef159d8ad05d6b5914aa63.jpg

 

4. Χάρτινα/Φυτικά καλαμάκια

Πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσεις ένα; Δε θες να χαλάσει το κραγιόν; Βαριέσαι να πλένεις; Τα χάρτινα καλαμάκια είναι εδώ. Είναι μίας χρήσης, γι αυτό και μπαίνουν τελευταία στη λίστα, παραμένουν όμως καλύτερα από τα πλαστικά. Πλέον τα βρίσκεις εύκολα και στην Ελλάδα.

Με εμφάνιση πλαστικού αλλά κατασκευασμένο από φυτά είναι και το παρακάτω καλαμάκι, όπως και το ποτήρι. Είναι βιοδιασπώμενο και λιγότερο συνηθισμένο, αλλά αποτελεί μία πολύ έξυπνη λύση, ειδικά για τα εστιατόρια και τα καφέ.

31073432_1929832307029825_8341501090755248128_n.jpg

“Straw made from plants, 100% compostable”, 1 Hotel Brooklyn

 

Στο The Last Plastic Straw υπάρχουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες!

 

xxx

 

Written by

Πιστεύω ότι τα βιογραφικά σε τρίτο πρόσωπο αφήνουν ένα μυστήριο, εκτός κι αν μιλάς για τον εαυτό σου! Πιστεύω επίσης στις ωραίες ιδέες και στις πράσινες πρακτικές. Η επιστήμη του περιβαλλοντολόγου μπορεί να περνά ένα μεγάλο κομμάτι στο εργαστήριο, αλλά δε θα πρέπει να μένει μόνο εκεί. Είμαι εδώ για να μοιραστώ μαζί σας θέματα που προβληματίζουν και απλές λύσεις, εφαρμόσιμες από τον καθένα μας!

Comments: 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *