Τι σημαίνει “Zero Waste”;

Τι σημαίνει “Zero Waste”;

(η ακριβής του μετάφραση στα ελληνικά είναι “μηδενικά απόβλητα”, αλλά επειδή ακούγεται πιο ωραίο στα εγγλέζικα, από εδώ και πέρα θα το λέμε zero waste και είναι κάτι στο οποίο θα αναφέρομαι συχνά, ξέρω ότι για όσους δεν ασχολούνται μπορεί να φανεί εξωπραγματικό ή αστείο, αλλά μία δοκιμή θα σας πείσει)

Η zero waste φιλοσοφία δεν είναι και τόσο καινούρια μόδα. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την εταιρία Zero Waste Systems Inc. που ιδρύθηκε από τον χημικό, Paul Palmer, στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Αποτέλεσμα εικόνας για paul palmer chemist
Paul Palmer

Στόχος του ήταν τα χημικά από βιομηχανία ηλεκτρονικών, να επαναχρησιμοποιούνται. Στη συνέχεια επεκτάθηκε στο να συλλέγει χημικές ουσίες από εργαστήρια και κατέληξε να έχει τη μεγαλύτερη λίστα με τα εμπορεύματα χημικών στην Καλιφόρνια. Εκείνος και η ομάδα του άρχισαν, επομένως, να απορρίπτουν ακόμα και την ανακύκλωση των προϊόντων και να ενισχύουν την εξαρχής σωστή σχεδίασή τους έτσι ώστε να μη δημιουργούνται καθόλου απορρίμματα.

Τις επόμενες δεκαετίες χρησιμοποιήθηκε πολύ συχνά από διάφορες εταιρίες, αποσκοπώντας κυρίως στην εξοικονόμηση ενέργειας και επομένως σε μειωμένα έξοδα.

Τα τελευταία χρόνια δεν υιοθετείται μόνο από εταιρίες, αλλά και στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Η ποσότητα των απορριμμάτων σε καθημερινή βάση είναι τεράστια. Ο αρχικός τους στόχος είναι να τα περιορίσουν. Επεκτείνονται έτσι, όμως, και σε μία πιο προσεγμένη διατροφή, σε καλύτερες επιλογές όσον αφορά στα προϊόντα που πρόκειται να καταναλώσουν και επομένως σε λιγότερα έξοδα.

Από αυτούς τους ανθρώπους, οι δύο πιο γνωστές στο ευρύ κοινό και πιο αγαπημένες (μου) είναι η Bea Johnson και η Lauren Singer.

Αποτέλεσμα εικόνας για bea johnson
Bea Johnson

 Η Bea Johnson ή αλλιώς η Zero Waste home, από το 2008 κάνει πράξη μαζί με την οικογένειά της τη φιλοσοφία του zero waste. “Δεν αισθανόμαστε μόνο πιο ευτυχισμένοι, αλλά μάλιστα έχουμε πιο ουσιαστική ζωή βασισμένη σε εμπειρίες αντί για πράγματα.”

Ενώ, έκπληκτη από τις ποσότητες πλαστικού στο σπίτι της, πράγμα που θεώρησε απαράδεκτο για μία περιβαλλοντολόγο όπως αυτή, η Lauren Singer ή η Trash is for tossers, ανακάλυψε τη Bea Johnson και ξεκίνησε να ζει κι εκείνη zero waste δίνοντας απλές συμβουλές και σε εμάς τους υπόλοιπους.

Αποτέλεσμα εικόνας για lauren singer
Lauren Singer

Και οι δύο, έχουν περιορίσει τα απορρίμματά τους σε τέτοιο βαθμό που χωράνε σε ένα μικρό βαζάκι. Ναι, η πρώτη σκέψη είναι ότι προφανώς λένε ψέματα και ότι κάτι τέτοιο είναι ακατόρθωτο. Παρακολουθώντας την πορεία και τις πρακτικές τους κατάλαβα ότι δεν είναι απίθανο. Είναι, όμως, δύσκολο, παίρνει χρόνο και σίγουρα όπως παντού, υπάρχουν και μειονεκτήματα στην όλη διαδικασία. Το θέμα είναι αν υπερτερούν!

Τι κάνω εγώ για το zero waste;

Για κανέναν λόγο τα σκουπίδια μου δεν περιορίζονται σε ένα βαζάκι! Κι αυτό είναι κάτι που θα αργήσει πολύ να γίνει, αν γίνει. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δε στοχεύω εκεί. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι είναι ο τρόπος με τον οποίο σκέφτομαι πλέον τις κινήσεις μου μέσα στη μέρα.

Το πρώτο πράγμα που σταμάτησα να καταναλώνω ήταν ποτηράκια καφέ. Επειδή όταν το ανακάλυψα και ξεκίνησα να το δοκιμάζω σπούδαζα στη Μυτιλήνη, τα πράγματα φαίνονταν ακόμα πιο δύσκολα. Προσπάθησα να πάρω καφέ, για πρώτη φορά σε ποτηράκι, από ένα μαγαζί κοντά στο σπίτι. Αρχικά, είχα αυτό το αμήχανο χαμόγελο και προσπάθησα να εξηγήσω γιατί το κάνω όλο αυτό και ότι δεν είμαι τρελή, όχι, εδώ πιο κάτω μένω, με έχετε ξαναδεί. Μάταια, γιατί στην αρχή δεν την ένοιαζε. Κοίταζε το ποτηράκι και μάλλον δεν είχε ακούσει λέξη μου. Της άρεσε πολύ και μου είπε ότι είχε σκεφτεί να παραγγείλει αντίστοιχα για το μαγαζί. Πιάσαμε τη συζήτηση, έχασα το λεωφορείο και αν θυμάμαι καλά, και το μάθημα…

Από εκεί και έπειτα, κάθε πρωί πήγαινα να πάρω καφέ στο ποτηράκι και έγινε συνήθεια. Έτσι, όταν της πήγα και πάνινο σακουλάκι (!) για το κρουασάν δε χρειάστηκε να εξηγήσω και πολλά.

Screenshot_1.png

Μετά το ποτηράκι συνέχισα με τις πλαστικές σακούλες (αγαπημένο θέμα των Ελλήνων καταναλωτών το τελευταίο διάστημα). Όπως, όλοι γνωρίζετε έχω γατούλα. Τις πλαστικές σακούλες από το supermarket τις χρησιμοποιούσα για να πετάω το λερωμένο χώμα της. Δεν έλεγα όχι, λοιπόν, σε σακούλες, κάθε είδους (τότε ήταν και φρι). Φαρμακείο, φούρνος, μανάβικο, delivery, supermarket, ρούχα, βιβλία. Με αποτέλεσμα να καταλήξω με μία τεράστια σακούλα (που δε χώραγε πουθενά) γεμάτη με μικρότερες σακούλες, πολλές από τις οποίες δε χώραγαν ούτε τη μισή ποσότητα από την άμμο της Λουλούς. Ξεκίνησα να λέω όχι σε αυτές που ήταν μικρές και άρα αχρείαστες. Επίσης, αν δεν έχεις βγει με τις πυτζάμες (έστω φόρμα) για να πας περίπτερο (όχι εγώ, εσείς οι υπόλοιποι), πάντα κρατάς μία τσάντα, σωστά; Κι αν είναι και χειμώνας, φοράς μπουφάν στο οποίο όλο και κάποια τσέπη υπάρχει. Ευρύχωρα μέρη που μέχρι τότε δεν είχα σκεφτεί να χρησιμοποιήσω.

Προφανώς, δεν χωράνε όλα εκεί. Πέρασα, λοιπόν, στο στάδιο της πάνινης τσάντας. Επειδή τις πρώτες 50 φορές την ξέχναγα, έβαλα μία στην κανονική μου τσάντα μόνιμα. Όσο για το χώμα της Λουλούς, γνωστή αλυσίδα supermarket εκτός από τις κανονικές πλαστικές τσάντες είχε και κάποιες βιοδιασπώμενες μεγαλύτερου μεγέθους από τις οποίες έπαιρνα μία φορά την εβδομάδα, μειώνοντας τις υπόλοιπες σακούλες στο μηδέν. Τώρα αν οι βιοδιασπώμενες είναι καλύτερες ή χειρότερες θα το αναπτύξουμε άλλη φορά, γιατί one step at a time, ε;

Μετά τις σακούλες προσπάθησα να περιορίσω τα μπουκαλάκια του νερού, τα μαχαιροπίρουνα μίας χρήσης, τα καλαμάκια ακόμα και το φαγητό που πετάω. Όλα σιγά σιγά. Ακόμα βελτιώνονται και θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο, χωρίς πίεση. Κι αυτό είναι το αγαπημένο μου κομμάτι. Κανείς δε σε υποχρεώνει να το ακολουθήσεις, γιατί ο πλανήτης καταστρέφεται, τα ζώα πεθαίνουν, δε θα έχεις νερό κλπ. Είναι επιλογή σου να το κάνεις (χωρίς να γίνεις ο τρελός αντιπαθητικός οικολόγος) και μάλιστα οι περισσότεροι που ασχολούνται με αυτό έχουν ένα πολύ όμορφο στυλ που σίγουρα θα σε παρασύρουν να προσπαθήσεις αυτόν τον τρόπο ζωής. Αυτό θέλω να κάνω κι εγώ. Να σε παρασύρω.

Drinks GIF
Εγώ που σε παρασύρω

xxx

 

Kelly Tsagaki Rekleitou

Πιστεύω ότι τα βιογραφικά σε τρίτο πρόσωπο αφήνουν ένα μυστήριο, εκτός κι αν μιλάς για τον εαυτό σου! Πιστεύω επίσης στις ωραίες ιδέες και στις πράσινες πρακτικές. Η επιστήμη του περιβαλλοντολόγου μπορεί να περνά ένα μεγάλο κομμάτι στο εργαστήριο, αλλά δε θα πρέπει να μένει μόνο εκεί. Είμαι εδώ για να μοιραστώ μαζί σας θέματα που προβληματίζουν και απλές λύσεις, εφαρμόσιμες από τον καθένα μας!

This Post Has One Comment

Leave a Reply